Jacht op haaien

Volgens een onderzoek van IUCN is 32 procent van de haaien bedreigd. Dit betekent dat er in aantal steeds minder voor komen op de aarde. De grootste oorzaak hiervan is bijvangst. Doordat vissers vissen met visnetten en met langelijn vissen komen ze vaak vast te zitten in deze netten en lijnen. De vissers hebben hierbij helemaal niet de bedoeling om ook een haai te vangen. Helaas gebeurt dit wel. Een andere oorzaak van het afnemen van de hoeveelheid heet finning. Hierbij worden de vinnen afgesneden om te kunnen gebruiken voor consumptie.

Haaien bedreigde diersoort

Haaien komen voor op zowel de internationale rode lijst als op de Nederlandse rode lijst. Deze Nederlandse rode lijst is in 2004 opgesteld door Minister van Landbouw, Natuur en Voedingskwaliteit, Cees Veerman. Deze rode lijst is een lijst van bedreigde diersoorten in Nederland. Het ene leefgebied van de haai wordt meer bedreigd dan het andere leefgebied van de haai.

Op deze Nederlandse lijst staan ook twee soorten haaien. De Ruwe haai en de Gevlekte gladde haai. Deze staan op de Rode lijst, zij komen namelijk voor in Nederland. Het gaat dus om haaien in de Noordzee. De rode lijst kent acht categorieën  De categorie bepaalt hoe erg een diersoort bedreigd is. Categorie één is; uitgestorven op wereldschaal en categorie acht is; gevoelig. De Gevlekte gladde haai is gevoelig en de Ruwe haai is kwetsbaar (categorie zeven).

jacht op haaienHaaien worden om verschillende redenen gevangen.

Gevolgen

Doordat er veel haaien worden gevangen, neemt het aantal wereldwijd snel af. Wat voor het aantal echt een probleem is, is dat een haai per keer niet erg veel baby’s krijgen. Dit is te weinig om het aantal weer voldoende aan te kunnen vullen. Er gaan helaas meer dood dan dat er baby’s worden geboren.

Het uitsterven of minder worden van haaien heeft ook gevolgen voor de natuur. Haaien hebben ook een rol in hun leefomgeving, ook wel het ecosysteem genoemd. Als het aantal minder wordt raakt het evenwicht van de zee in de war. Zo kan er bijvoorbeeld een te grote toename ontstaan van het soort dieren dat een haai normaal zou eten waardoor het ecosysteem ontregeld raakt.

Doelen

Haaien worden gedood door verschillende oorzaken. Zoals eerder beschreven is het vaak per ongeluk. Helaas is het niet altijd een ongeluk. Voor de mens zijn er namelijk heel veel redenen om er één te willen doden. Haaien worden onder andere gedood om de volgende redenen:

Haaien worden gevangen om hun  vinnen te gebruiken voor maaltijden. De meest bekende maaltijd is haaienvinnensoep. Dit is soep gemaakt van kip en haaienvinnen. Het is erg duur en het wordt nog genuttigd in vooral Aziatische landen op bijzondere gelegenheden. In Nederland wordt het niet verkocht. In Chinese restaurants in Nederland wordt het wel nagemaakt. Hierin gebruiken ze dan eiwit, om het slijmerige van een echte soep na te maken.

Haaien worden ook gevangen voor hun huid. Dit wordt gebruikt als leer voor producten. Vroeger werd de huid ook gebruikt als schuurpapier omdat het zo ontzettend ruw is.

Helaas worden haaien ook gevangen voor de lol in de sportvisserij. Het schijnt een enorme uitdaging te zijn om er gericht op te vissen. Wat er leuk aan is om zo’n prachtig dier voor de lol te doden is ons absoluut niet duidelijk. Daarnaast worden de tanden vaak gebruikt als souvenir.

Zoals eerder beschreven bevat de lever van de haai een soort olieachtige vloeistof. Deze olie wordt gebruik voor cosmetica. Ook wordt een stofje uit deze vloeistof (squaleen) gebruikt in vaccinatiemiddelen tegen bijvoorbeeld de Mexicaanse griep.