Zintuigen

Haaien hebben net als mensen de zintuigen; ruiken, zien, horen, voelen en proeven. Daarnaast heeft hij een bijzonder zintuig. Dat is het vermogen om met een soort elektrische stralen, objecten in de omgeving op te sporen. Zelfs als deze zich bijvoorbeeld verstoppen onder een laag zand. Deze zintuigen zijn altijd leuk om te vertellen in een haaien werkstuk of spreekbeurt.

Hoe ruikt een haai?

Haaien kunnen heel erg goed ruiken. Zijn neusgaten zitten aan de zijkanten van hun spitse snuit. Hierdoor kunnen zij herkennen vanaf welke kant de geur hun neus binnen komt. Op deze manier weten zij van welke kant de geur komt en zwemmen zij recht op hun doel af. Vooral bloed kunnen zij heel makkelijk opsporen. De witte haai  kan een druppel bloed ruiken in wel 4,6 miljoen liter water. Hij gebruikt zijn neus vooral voor het opsporen van prooien op grote afstand. Voor het opsporen van prooien op een kleine afstand gebruiken zij hun andere zintuigen.

Hoe ziet een haai?

Haaien kunnen redelijk goed zien. De ogen zijn bijna gelijk aan die van een mens. Hun ogen hebben ook een netvlies, een ooglens en een hoornvlies. Natuurlijk zijn zijn ogen wel iets anders dan die van ons. Een haai heeft namelijk geen oogleden. Hij hoeft ook niet te knipperen want het water van de zee reinigt de ogen.

De ogen zijn ook nog op een andere manier aangepast aan de zee. Aan de binnenkant van het netvlies zit een weefsel die ervoor zorgt dat alle licht twee keer wordt gereflecteerd op het netvlies. Hierdoor kunnen zij erg goed kijken onder water. Daarnaast hebben sommige soorten haaien een soort derde ooglid, dit is een soort extra dik oogvlies, wat de ogen bedekt wanneer zij een prooi aanvallen. Dit geldt overigens niet voor alle haaien.

Hoe voelt een haai?

Net als de mens kunnen haaien voelen. Voelen is onder te verdelen in drie soorten. Als je een haai zou aanraken dan voelt hij dat. Dit heet net als bij een mens een tastzintuig. Ook kunnen zij het verschil voelen tussen warm en koud, dit heet termoceptie. Net als een mens kunnen zij pijn hebben. Dit is de derde soort voelen en heet het pijnzintuig.

Hoe hoort een haai?

Haaien kunnen goed horen. Dit doen zij op twee verschillende manieren. De eerste is via de twee openingen in de zijkant van de kop. Dit zijn twee gaten die rechtstreeks naar het binnenoor gaan. Dit is de plek waar trillingen worden omgezet naar signalen naar de hersenen.

De tweede manier van horen is door middel van kleine haartjes op de zijkant van zijn lichaam.  Dit heet de zijlijn. In allemaal kleine kommetjes zitten heel veel haartjes. Door geluiden uit de omgeving gaan deze haartjes trillen en daardoor weet een haai wat er gaat gebeuren  Haaien weten zelfs wanneer het gaat onweren of wanneer er een orkaan aan gaat komen, nog voor dat het is begonnen. Dit biedt hem de kans om te vluchten naar diepere wateren.

Ook kunnen haaien proeven.  De smaakpapillen van een haai zijn kegelvormig en bevinden zich op de tong. Of een haai veel doet met deze smaakpapillen is niet bekend. Hij lijkt in elk geval niet erg kieskeurig te zijn qua eten.

Elektriciteit

Haaien hebben het vermogen om door middel van elektrische golven hun prooien op te sporen. Voor het opsporen van prooien op korte afstand gebruiken zij zogenaamde zintuigporiën die op hun kop zit.  Voor het opsporen van prooien op grote afstand gebruiken zij de eerder genoemde zijlijnorganen. Hiermee kunnen zij grote elektrische velden voelen. Het is een indrukwekkend dier met veel verschillende zintuigen.